Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Képzés Szülőknek

Boldogabb, egészségesebb élet

– tréning a tudatos szexuális nevelésért –

 

boldogabb_2.jpgUgye megegyezhetünk abban, hogy gyermekeink a mi igazi kincseink, jövőnk igazi letéteményesei? Szülőként természetes vágyunk, hogy a legjobb életet biztosítsuk a számukra. A nevelés során adhatjuk át gyermekeinknek értékeinket, hagyományainkat és mintáinkat. Így ők viszik tovább a munkához, a tanuláshoz, az egészséghez, a különféle emberekhez, és a világ teljességéhez való viszonyulásainkat. A képhez hozzátartozik a nemiséggel kapcsolatos ismeretanyagunk is, amely egy nagyon ingoványos terület, mert sokféleképpen gondolkodunk róla, felnőttként is nagyon eltérő lehet az érzékenységünk, tudásunk a témával kapcsolatban.

Mégis, miért fontos erről beszélnünk? A gyerekek nagyon sok időt töltenek az iskolában, óvodában, járnak-kelnek az utcán és aktívan használják az infokommunikációs eszközöket. A médiából kontrollálhatatlan mennyiségű és minőségű kép - hang ömlik a nyakukba, óhatatlanul találkoznak kéretlen tartalmakkal. Nem tarthatjuk burokban az utódainkat, ezért inkább vértezzük fel olyan tudással, ami legalább megközelítőleg a kívánatos ösvényen tartja őket. Ha szülőként továbbra is mi szeretnénk eldönteni, hogy milyen értékrendet adjunk át gyermekeinknek, akkor ez tudatos felkészülést igényel tőlünk.

boldogabb_3.jpgMindemellett az iskolákba, óvodákba is különféle családi háttérrel érkeznek a nebulók, így rajtuk keresztül a családok is hatással vannak egymásra. Például: a visszafogottabb környezetből érkező gyermeket megbotránkoztathat egy intenzívebb viselkedésmintákkal érkező társának viselkedése, ezt az élményt hazaviszi, és innentől az ő szüleinek feladata, hogy megnyugtató választ adjon a kérdéseire. Vagy fordítva; a gyermek nem érti, hogy általa megszokott, és a családjában elfogadott viselkedésmód miért jelent problémát az iskolában. Sajnálatos módon országosan megfigyelhető, hogy az iskolákban előforduló szexuális tartalmú zaklatások megnövekedtek mind a fizikai, mind pedig a virtuális térben. Egyértelműen látszik, hogy a gyerekek nem értik, mi történik velük és nincsenek eszközeik arra, hogy megfelelően kezeljék szexuális jellegű késztetéseiket.

Ezért szülőként kiemelt feladatunk, hogy az érzékenyebb lelkületű gyermeknek megtanítsuk, hogyan tudja megvédeni magát, hogyan mondjon nemet az őt érő atrocitásokra. Vagy megmutassuk az ösztönösen viselkedő gyerekünknek, mire figyeljen, hogy észrevegye; a viselkedése már nem elfogadható sem a kortársai, sem pedig a róla gondoskodó felnőttek szempontjából.

Különösen fontos ez, amikor ennyi egymásnak ellentmondó információ bombázza a fiatalokat a témában, ráadásul a nemiség a nyilvános kommunikáció figyelemfelkeltésre szemérmetlenül felhasznált eszköze, hiszen ösztönös érzékeinkre hat.

A HÍD Család- és Gyermekjóléti Központ berkein belül május elejétől új kihívásokat rejtő tanulási lehetőséget kínálunk szülők, leendő szülők és nagyszülők részére. Hat alkalmas tréning sorozatunkon a nemi érés, a szexualitás témáit járjuk körül. Továbbá összegyűjtjük azokat a nevelési eszközöket, amelyek segítségével gyermekeink felnövekedése kapcsán végig megtarthatjuk a bizalmat, az irányítást. Az alkalmakon való részvétel a szokásainkhoz híven ingyenes, de írásos jelentkezéshez kötött. Jelentkezéseket a tanacsadok@budakeszihid.hu e-mail címre várjuk.

Helyszín: 
Generációk Háza, Budakeszi, Erdő u. 83.
időpontok: 2022 november 25., és december 2.
15:00-19:00 óráig

Jelentkezés:
 https://forms.gle/okjEeFzkUhvrv95N6

Várjuk Önöket szeretettel:
Biczók Csermely Zsófia és Darvas Péter
trénerek

 

—————————————————————————————————————————————————————————

NORMÁLIS CSALÁD
kommunikációs tréning felnőtteknek

 
Mit is taníthatnánk szülőknek a családról? Főleg, hogy milyen egy normális…?!
 

nagycsaladhirmondo2020szept.jpg

A mai világban, ahol a csapból is pszichológia folyik, elkerülhetetlen, hogy szembetaláljuk magunkat olyan infókkal, amik megmondják mit csinálunk jól, rosszul, mi a kínos, és mi az, ami követendő példa az általunk alapított családban. Lehet, hogy elhatározzuk; másképpen fogjuk csinálni; de valahogy nagyon nehéz, vagy az is előfordulhat, hogy egyáltalán nem sikerül.

Ennek egyik oka lehet az, hogy gyerekkorunkban nem sajátítottuk el, mikor, milyen nyelvi eszközt vethetnénk be a konfliktusok hatékony kezelésére? Vagy azt, hogy hogyan vállalhatnánk föl magunkat egy érzelmileg megterhelő helyzetben úgy, hogy közben végig biztonságban érezzük magunkat?

Ilyen és ehhez hasonló kérdésekkel foglalkozunk a tréning során, amelyek legfőbb jellegzetessége, hogy kiszakít a megszokott gondolkodás módunkból. A trükk az, hogy szokatlan, de természetes megközelítéssel vizsgáljuk meg mindennapjaink ügyes-bajos dolgait. Így alakulnak át a fenyegető helyzetek fejlődési lehetőséggé.

Ehhez az kell, hogy aki belevág a tréningbe - lehetőség szerint - minden alkalmon vegyen részt, és hétről hétre foglalkozzon a házi feladatokkal is, hiszen a tréning anyaga egymásra épülő, egyre összetettebb gyakorlatokat tartalmaz.

Évente két alkalommal; szeptember és január végén indítjuk útjára kommunikációs készségfejlesztő tréningünket.

A részvétel önkéntes, és írásbeli jelentkezéshez kötött  - tanacsadok@budakeszihid.hu –

Budakeszi járásban élők számára térítésmentesen elérhető szolgáltatás.
A tréning hat hétig tart, hetenként egyszeri alkalommal;

hétfő esténként 17:00-19:00-ig.

Helyszín: a Generációk Háza - Budakeszi, Erdő u. 83. -.
Tréner: Biczók Csermely Zsófia

Aktuális Tréning