Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2011.11.01

Mesés színjátszó klubunk újra indult

Miért is fontos a mese?

A szókincs, szókészlet, beszédkészség kialakulásának legjobb segítői a mese, a vers, az ének. Ha a gyerek „aktívan” hallgatja a mesét, akkor fejlődik kifejezőkészsége, beszédkészsége és szereplési bátorsága. Újabb szavakat, kifejezéseket sajátít el. A közösen megbeszélt mese képessé teszi a fejlődés folyamán a gyereket a képzelet és a realitás megkülönböztetésére, szélesíti ismeretanyagát, látókörét, emlékezetét, logikus gondolkodását.
A tapasztalatok szerint azoknak a kisgyermekeknek, akiknek mesélnek, élénkebb a fantáziájuk és jobb a rajzkészségük is. Hátrányos helyzetű családokban, ahol a szülőknek a munkahely keresése és a munka hajszolása a cél, sem idő sem energia nincs a gyermekekkel való meghittebb foglalkozásra. Ezen gyermekek életéből kimarad a mese vagy annak durvább változatát a tévéből, számítógépből ismerik meg.
Fontos a gyermekek számára, hogy a meséket, történeteket, amiket hall, be tudja építeni fantáziavilágába. Ugyanis ez hozzásegíti érzelemgazdagsága fejlődéséhez, növeléséhez. A jó és rossz harcának elhatárolódása szintén jelentős mértékben hat a személyiségfejlődésére.
 

Meghívó

A mese és játék kapcsolata:
A mesékkel való játék – eljátszásuk, továbbgondolásuk – tartós örömforrás a gyerekek számára. A meséket a gyermekekkel együtt közösen játszuk el. A szereplés, a szövegtanulás, a szituációs gyakorlatok fejlesztik a gyermekek társas kapcsolatait. Segíti a gyermekeket félelmük feldolgozásában, bátrabb kommunikációt tesz lehetővé.
 
A heti rendszerességgel működő klubunk minden szerdán 13.30-tól 14.30-ig tart a Híd Szociális és Gyermekjóléti Szolgálat klubtermében.
Terveink között szerepel, hogy a gyermekekkel izgalmas meséket ismertessünk meg, közösen játszunk el és az előadáshoz szükséges mese eszközöket elkészítjük. Így szeretnénk ötvözni a mese, drámajáték, kézműves foglalkozás együttes jótékony hatását a gyermekekkel közös összejöveteleinken.
Klubunkba az általános iskola alsó tagozatos /7-11éves korosztály/ és elsősorban a nehéz körülmények között élő gyermekeit szeretnénk bevonni. A foglalkozásainkon a részvétel ingyenes.