Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

2011.05.21

GYERMEKNAP

2011. MÁJUS 29-én  reggel 9:30 és 16 óra között  

BUDAKESZIN  A  MAMUTFENYŐKNÉL

Fotó: Nagy BertalanAz ez évi városrekonstrukció részeként a rendezvénynek eddig helyet adó Fő téri park is sorra kerül, így új helyszínt kellett választani. A számba jöhető lehetőségek közül végül is a mamutfenyők környéke mellett döntöttünk.
 
A helyszín természetesen nem teszi lehetővé színpad állítását és elektromos technika használatát. Csendesebb lesz a program, de a színvonalból nem engedünk.
Egy dolog miatt azonban fáj a szívünk. Idén a színpad és a technika hiányában nem léphetnek a dobogóra városunk iskoláinak, óvodáinak, különféle művészeti műhelyeinek nagyszerű gyermek előadói. Pedig tudjuk, hogy minden május végén várják ezt a napot.
A reggel 9.30 és 16 óra között megtartandó programok:
 
Mint az előző években, úgy idén is a Futakeszivel indul majd a nap. Pontos indulási helyet még nem ismerünk a Hírmondó lapzártájának időpontjában, de a start és a cél is a mamutfenyők környékéhez lesz köthető.

Fotó: Nagy Bertalan

10 órától teljes gőzerővel fog indulni a nap. Ismét itt lesznek Budakeszi kitűnő kézművesei (népi fazekas, nemezelő, növényi festékkel festő, fafaragó) és természetesen most is egész napos lesz a Nagy Ibolya-féle játszóház is. De a Budakeszi Híd Családsegítő Gyerekjóléti Szolgálata is készül erre a napra, mint ahogyan a Budakeszi Máv Repülőklub is. Ők többek között sárkánykészítéssel és eregetéssel is készülnek.
 
 A Kompánia Színtársulat is jelezte részvételét.
 
Reméljük, hogy hozzák magukkal a jurtasátrukat és barátjukat, a tavaly is fellépő dudás lányt (fellépése közben mosta el az eső a tavalyi gyereknap délutánját). Szerencsére egy dudásnak nem kell erősítő. És ahol a Kompánia, ott biztosan várhatóak más meglepetések is. A Budakeszi Kutya Sport Centrum is eljön közénk és mindenféle produkciókkal fogják srácainkat szórakoztatni a kutyusok és gazdáik.
A természet bemutatása és védelme is része lesz a programnak. A Budakeszi Natúrparkért Egyesület, a Dendrológiai Alapítvány is több programmal készül. Most is meg fogjuk mérni, hogy tavaly óta mennyit nőtt a mamutfenyők kerülete és Debreczy Zsolt várhatóan sok más érdekességgel is gazdagítani fogja lurkóink ismereteit.

Fotó: Nagy Bertalan

Ellátogatunk a közeli Nádas-tóhoz, amelyet Weipert András biológus mutat be a gyerekeknek és láthatjuk - ha csak tisztes távolból is – a vadkacsákat. Aki látni szeretné őket, hozzon távcsövet!
 
A Keszi Hagyományőrző Íjászok csapata harci bemutatóval készül és sok érdekes programmal várja a budakeszi gyerekeket. Legnagyobb attrakciójuk az íjász bemutató, ill. srácaink megismertetése lesz az íjászattal.
 
Lehetőség lesz számukra lőni is gyerekíjjal. Az íjászat mellett honfoglaló eleink fegyverzetéről, viseletéről lesz bemutató, mindennapi életükről, hagyományaikról érdekes előadásokat hallgathatnak a gyerekek. Kipróbálhatják a kelevézhajítást, a karikás ostor használatát és lóhátra is felpattanhatnak és tehetnek egy-két kört.
A nap vége felé az íjászok izgalmas botos táncbemutatót tartanak, amelyet a gyerekek is kipróbálhatnak, majd a Szigony együttes részvételével megkezdődik a gyermek táncház. Mindez a mamutfenyőkhöz közeli „Tündérkert” íjászpályán lesz megrendezve.
 
Van egy ígérvényünk, hogy civilek, jótékonysági céllal gulyás levest fognak főzni az éhes szájaknak, így talán nem fog korogni a gyomrunk sem.
 
Természetesen ez a választék még bővülhet, változhat. A végleges programról szórólapokat fogunk nyomatni, melyeket a rendezvény előtt néhány nappal fogunk az iskolában, az óvodákban és a város intézményeiben szétszórni!!!
 
Az új helyszín senkit ne ijesszen el! A mamutfenyők környéke csodákkal várja a gyerekeket, szüleiket és minden érdeklődőt. A képek a tavalyi gyereknapi rendezvényen készültek.
 
Forrás: Horváth Jenő, Gyerekköztársaság Egyesület
 
 

A mappában található képek előnézete Gyermeknap Budakeszi 2011