Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

"Palackba zárt szeretet"

Ha behunyom a szemem, magam előtt látom nagymamám törékeny kezét, ráncos redőkkel keretezett arcát, szerető, óvó tekintetét, dallamos hangját. Egyszerű munkásasszony volt, aki a kertnek, jószágoknak és mindenekelőtt családjának élt. Szeretete élő, meghatározó forrásként táplál. Halálával az általa kapott ajándék nem halványul. Megtapasztaljuk ezt a nem választott köteléket, ajándékot mindannyian. Örökségeink, küldetéseink elkísérnek minket élethosszig, mígnem egy nap mi is nagyszülőként az unokák kacajában találjuk magunkat, mely új életcélt, örömet, fiatalító életelixírt varázsol körénk.

bigstock-outdoor-portrait-of-multi-gene-65364973.jpg

Társadalmunk évgyűrűit a generációk rajzolják. A régmúltban az időseket tisztelet és elismerés övezte. Ők képviselték az életévekkel gyarapított tapasztalati tudást, bölcsességet, melynek átadásában nélkülözhetetlen volt szerepük, jelenlétük.

Ma egy olyan individualizált társadalomban élünk, ahol a kapcsolatok gyakran háttérbe szorulnak, a tudást, bölcsességet az internet és a médiák szállítják. Kizárólag a személyes kapcsolatok által megélhető szeretetünket "palackba zártuk", mert az időt tárgyiasítjuk, piacosítjuk. E tendencia nem kőbe vésett. Rajtunk múlik, hogy élünk-e kapcsolataink által kínált lehetőségekkel. Arra buzdítok mindenkit, hogy nézzünk körbe magunk körül, s vegyük észre mindazt, ami állandó és tartós, ami szép és érték.

Időseink által hordozott értékek, olyanok, mint a jó bor. Az évgyűrűk nem csak barázdákban nemesítik a vonásokat, ízeket.

Az Idősügyi Tanács ezen indítatásból kísérletet tesz a "palacknyitásra"! Szeretnénk az idősebb generációk tudását, örökségét megosztani az ifjúsággal, fiatalabb generációkkal.

Ezért júliusi ülésünkön megalapítottuk az önkormányzat támogatásával az Erdő utca 83.szám alatt a GENERÁCIÓK HÁZÁT.

generaciok_haza.jpg

Alap célkitűzésünk az időskor értékeinek megismertetése, pozitív átkeretezése, integrálása családi, helyi közösségi, városi szinten egyaránt. Szeretnénk - a szükségletekhez, egyénekhez, élethelyzetekhez adaptálódó - szolgáltatásokkal, szabadidős és kulturális programjainkkal a "generációs hidak" rehabilitálásának, építésének segítői lenni.

Jelenleg működő és induló programjaink, amire szívesen vesszük a jelentkezéseket!

  • "Bölcsességek receptjei": előadássorozat, mely a mindennapi életvitelt segíti közgazdász, orvos meghívott előadókkal;
  • ingyenes számítógép-kezelői képzés;
  • sakk-klub;
  • pingpongbajnokságok;
  • mozi;
  • zeneterápia;
  • tematikus kvíz;
  • varróklub.

Amennyiben részt szeretnének venni - résztvevőként, vagy önkéntes segítőként - a Generációk Háza "építésében", programjaiban, várjuk jelentkezésüket a 23/451-279 telefonszámon. (Információt is ezen az elérhetőségen adunk minden felmerülő kérdésre.)

Bízunk benne, hogy Budakeszin a "bölcsesség receptjeit" szeretettel átitatva, generációkat átívelve tudjuk megosztani!

Bencsik Zsolt

intézményvezető